Tokajské víno a jeho liečivé účinky
21.04.2020
Hrozno - vínna réva (Vitis vinifera) je liečivá rastlina a jej produkt víno je zdrojom dôležitých a cenných látok pre ľudský organizmus. Tokajské víno bolo od stredoveku považované za univerzálny liek (Universalis Vera Medicina) a požívalo sa na liečenie mnohých chorôb. V r. 1909 bolo Tokajské víno zapísané do 3. vydania Viedenského liekopisu ako „Vinum tokajense passum“ a taktiež aj vo 4 a 5 vydaní Pharmacopea Hungarika bolo oficiálnym liečivom a predávalo sa ako liek v lekárňach.
Dnes na základe mnohých expertíz a výskumných analýz vieme dokladovať a konštatovať, že tokajské víno je zdrojom minerálov, stopových prvkov, vitamínov, antioxidantov a antimikrobialnych látok. A tak vieme tokajské víno doporúčiť ako zdroj aj ako doplnok výživy.
Z našich dodaných vzoriek vína sú známe expertízy Farmakobiochemického laboratória Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, ktoré pod vedením RNDr. Anny Gvozdjakovej DrSC. odbornou expertízou stanovovalo antioxidačnú aktivitu tokajských vín a obsah minerálnych látok v nich. Výsledkom bola zdokumentovaná vysoká prítomnosť minerálov: vápnik, horčík, draslík a vysoký obsah antioxidantov: vitamín E, vitamin C, beta- karotén, kataláza, superoxiddizmutáza. Tým sa dokázala veľmi vysoká antioxidačná aktivita nášho tokajského vína, ktorá naznačuje, že mierny konzum tokajských vín môže prispieť k prevencii najmä kardiovaskulárnych chorôb.
Priaznivými účinkami tokajských vín na zdravie ľudí sa zaoberala aj Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre spolu s Univerzitou veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach. Výskumný tím viedla doc. Ing. Jarmila Eftimová, CSc. a jeho výsledkom bol dôkaz a stanovenie vysokého obsahu polyfenolov najmä flavonoidov - kvercetín, kempferol, rutín a predovšetkým dôležitého resveratrolu.
Resveratrol, ktorý sa vyznačuje svojimi protizápalovými účinkami a aj chemopreventívnou aktivitou je dôležité médium proti karcinogénnym, bakteriálnym aj vírusovým ochoreniam. Jeho biologické aktivity sú známe ako antioxidačné, protirakovinové, antidiabetické, kardioprotektívné a dokonca aj antiagingové. Flavonoid kvercetín účinne pôsobí proti vírusom (dokázané napr. pre adenovírus, herpes simplex a iné t.j. určite sa dokáže že aj koronavírus).
Pre tieto benefity sa doporučuje mierna konzumáciu tokajských vín na prevenciu a podpornú terapiu pri ochoreniach ktoré spôsobuje oxidačný stres a mikróby okolo nás. Je vedecky dokázané, že riziko infarktu je u ľudí, ktorí pravidelne pijú víno o 40% menšie. U mozgovej mŕtvice je zníženie rizika o 50% nižšie. No a najhoršie na tom sú vraj abstinenti.
Profesor MUDr. Milan Šamánek, DRSc.hovorí: „Pitie malého množstva vína je zdraviu prospešné. My v našich končinách sme sa dohodli, že by bolo dobré, aby muži pili 4 dcl vína a žena by mala piť 2 dcl. Nuž ale sedmičku je treba rozdeliť. Tak žene by sa malo podľa tohto kľúča ujsť približne 3 dcl vína denne.“ Prišlo sa na to, že najlepšie je, keď konzumujete malé množstvo vína pravidelne. Najlepšie je piť pri alebo po jedle. Preto je dobré vrátiť sa k starému rímskemu zvyku, že po večeri si dať malé množstvo vína v ktorom sa nájde zdravie a tým je práve tokajské.
BOJUJTE PROTI KORONE AJ S DOBRÝM VÍNOM!
Zdroj: TOKAJ MACIK WINERY, www.tokajmacik.sk