Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Blog
Výrazy na etiketách: TICHÉ VÍNA

Výrazy na etiketách: TICHÉ VÍNA

26.03.2024

Potom, ako sme v predchádzajúcom článku písali o výrazoch, ktoré umiestňujú vinári na šumivé vína, sa v tomto článku zameriame na pojmy, ktoré môžete nájsť na etiketách tichých vín. Mimochodom, tiché vína nie sú tie, ktoré nerozprávajú, ale tie, ktoré neobsahujú bublinky oxidu uhličitého (CO2).

DELENIE TICHÝCH VÍN PODĽA OBSAHU CUKRU

suché - vína, v ktorých obsah cukru nie je vyšší ako:
— 4 gramy na liter alebo
— 9 gramov na liter za predpokladu, že obsah celkových kyselín je maximálne 2 gramy menší ako obsah zvyškového cukru. To znamená, že suché víno je aj to, ktoré obsahuje až 9 g/l cukrov, ale zároveň musí obsahovať minimálne 7 g/l kyselín. To platí hlavne pre odrody s vyššou kyselinou, napr. Rizling rýnsky.

polosuché - ak obsah cukru nie je vyšší ako:
— 12 gramov na liter alebo
— 18 gramov na liter za predpokladu, že obsah celkových kyselín je maximálne 10 gramov menší ako obsah zvyškového cukru.

polosladké - víno, ktorého obsah cukru nie je vyšší ako 45 gramov na liter.

sladké - víno obsahuje minimálne 45 gramov na liter cukrov.



DELENIE VÍN PODĽA ZEMEPISNÉHO OZNAČENIA

Na etiketách slovenských vín sa môžete stretnúť s tromi kvalitatívnymi triedami, ktoré sú odvodené od toho, odkiaľ pochádza hrozno, ktoré vinár použije na výrobu vína. Zároveň toto hrozno musí spĺňať určité kvalitatívne a kvantitatívne parametre (cukornatosť, hektárový výnos).

víno bez zemepisného označenia - najnižšia kvalitatívna trieda našich vín (v minulosti označovaná ako stolové víno). Víno bez zemepisného označenia sa označuje iba výrazom „víno“, pričom hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené, dosiahlo cukornatosť najmenej 13 °NM.

víno s chráneným zemepisným označením (CHZO) - sa vyrába výlučne z hrozna dopestovaného na vinohradníckych plochách na území Slovenskej republiky. Etiketa týchto vín je označená skratkou CHZO alebo je na nej vyznačené slovné spojenie "slovenské víno, regionálne víno".

víno s chráneným označením pôvodu (CHOP, resp. DSC) - najvyššia kvalitatívna trieda slovenských vín. Vína tejto kategórie môžu na svojich etiketách niesť názov vinohradníckej oblasti, rajónu, obce alebo honu. Pôvod hrozna musí byť samozrejme iba zo Slovenska, a jeho cukornatosť musí dosiahnuť najmenej 16 °NM (akostné vína), resp. 19 °NM (akostné vína s prívlastkom). Najkvalitnejše slovenské vína s prívlastkom sa rozdeľujú na:

kabinetné - víno vyrobené z hrozna v plnej zrelosti, s cukornatosťou najmenej 19 °NM. Obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % obj.

neskorý zber - víno vyrobené z hrozna v plnej zrelosti, s cukornatosťou najmenej 21 °NM. Obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % obj.

výber z hrozna - víno vyrobené z hrozna v plnej zrelosti, s cukornatosťou najmenej 23 °NM, ktoré sa získa zo starostlivo vyberaných strapcov. Obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % obj.

bobuľový výber- víno vyrobené z ručne vyberaných prezretých strapcov hrozna, z ktorých boli ručne odstránené nezrelé a poškodené bobule, s cukornatosťou najmenej 26 °NM. Obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % obj.

hrozienkový výber - víno vyrobené len z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna, s cukornatosťou najmenej 28 °NM. Obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % obj.

cibébový výber, botrytický výber - víno vyrobené len z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna zušľachtených účinkom vláknitej huby Botrytis cinerea Persoon, s cukornatosťou najmenej 28 °NM. Obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % obj.

ľadové víno - víno vyrobené z hrozna, ktoré bolo zberané pri teplote –7 °C a nižšej, a hrozno zostalo počas zberu a spracovania zmrznuté a získaný mušt mal cukornatosť najmenej 27 °NM. Obsah alkoholu vo víne je najmenej 6 % obj.

slamové víno - víno vyrobené z dobre vyzretého hrozna, ktoré bolo pred spracovaním skladované na slame alebo rohožiach z rákosia, prípadne sa nechalo visieť na šnúrach najmenej tri mesiace a získaný mušt mal cukornatosť najmenej 27 °NM. Obsah alkoholu vo víne je najmenej 6 % obj.



TICHÉ VÍNA PODĽA VEKU

mladé víno - víno naplnené do fliaš najneskôr do konca kalendárneho roku, v ktorom sa vykonal zber hrozna. Možno ho začať uvádzať do predaja najskôr v prvý novembrový pondelok roku zberu hrozna.

archívne víno - víno uvádzané do predaja najmenej tri roky po roku, v ktorom bolo zozbierané hrozno na jeho výrobu. Tento rok sa výrazom "archívne víno" môžu označovať vína ročníka 2021 a staršie.

Autor: redakcia

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií