Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Blog
Vplyv miernej konzumácie vína na Vaše zdravie

Vplyv miernej konzumácie vína na Vaše zdravie

27.02.2024

V dňoch 19. a 20. októbra 2023 sa v španielskom Tolede konal pod záštitou OIV kongres na tému „Životný štýl, strava, víno a zdravie“. Podujatie, na ktorom sa stretli renomovaní vedci z rôznych oblastí, zdôraznilo význam zdravého životného štýlu a miernej konzumácie vína. Kongres sa zameral na integráciu vína do zdravej stravy (najmä do stredomorskej), pričom vyzdvihol jeho pozitívne účinky pri striedmej konzumácii. Odborníci zdôraznili, že fenomén „krivky tvaru J“ je stále platný, čo znamená, že mierna konzumácia vína môže zlepšiť kardiovaskulárne zdravie, ale nadmerný príjem alkoholu má nepriaznivé účinky na ľudské zdravie.

Mierna konzumácia = ženy max. 1 pohár vína denne, muži max. 1,5 pohára vína denne.

Čo znamená fenomén „krivky tvaru J“

Matematicky je to nelineárny vzťah medzi dvoma premennými (riziko úmrtia vs. počet pohárov vína vypitých za deň). Je opísaný krivkou, ktorá spočiatku klesá, ale následne sa otáča a stúpa.

Vysvetlenie ku grafu: ľudia, ktorí nepijú žiadne víno, majú tzv. základnú úmrtnosť - riziko úmrtia (prerušovaná priamka, nazvaná abstinent). Týchto ľudí považujeme za referenčnú skupinu a budeme ich porovnávať s tými, ktorí pijú víno. Z grafu vidno, že ako sa denná spotreba vína mierne zvyšuje, riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia klesá. Následne, keď denná spotreba vína ďalej narastá, riziko úmrtia sa zvyšuje, až kým nedosiahne základnú úroveň - referenčný bod (títo ľudia majú rovnakú úmrtnosť ako tí, ktorí nepijú víno vôbec). Pri ďalšom zvyšovaní dennej spotreby vína sa riziko úmrtia neustále zvyšuje a je výrazne vyššie ako u ľudí, ktorí nepijú víno vôbec alebo ho pijú v miernom množstve. Graf v tvare písmena J potvrdilo mnoho veľkých vedeckých štúdií, do ktorých boli zahrnuté dáta zo sledovania niekoľkých tisícov ľudí.

Na záver niečo na odľahčenie

V súvislosti s mnohými článkami, ktoré na mňa "vyskakovali" počas "suchého februára" som si spomenul na výrok komika a hudobníka Henny Youngmana: "Keď som sa dočítal o škodlivosti pitia vína, prestal som čítať." Vy čítať neprestávajte a víno konzumujte iba v miernom množstve.

Autor: redakcia

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií