Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Blog
Bolí Vás po červenom víne hlava? Tu je možné vysvetlenie

Bolí Vás po červenom víne hlava? Tu je možné vysvetlenie

31.01.2024

Prečo z červeného vína niektorých ľudí bolí hlava? Existuje niekoľko už skúmaných dôvodov: siričitany, histamíny alebo možno len príliš veľa alkoholu. Nová štúdia publikovaná v časopise Scientific Reports výskumníkmi z Kalifornskej univerzity však zistila niečo zaujímavé. Jeden zo zdraviu prospešných  polyfenolov nachádzajúci sa v červených vínach, zabraňuje niektorým ľuďom rýchlo metabolizovať alkohol, čo môže viesť k bolestiam hlavy.



Tým polyfenolom je kvercetín. Táto látka vzniká v šupke hrozna, keď strapce dostávajú veľa priameho slnečného žiarenia. Je prirodzene prítomný vo všetkých druhoch ovocia a zeleniny, vrátane hrozna. Považuje sa za zdravý antioxidant a je dokonca dostupný vo forme výživových doplnkov.

Ako telo odbúrava alkohol?

Keď konzumujete alkohol, Vaše telo ho odbúrava pomocou enzýmu alkoholdehydrogenáza (ADH), ktorý v pečeni premieňa alkohol na acetaldehyd. Ten sa následne ďalšou enzymatickou reakciou v pečeni rozkladá. Keď však pijete príliš veľa alkoholu veľmi rýchlo, acetaldehyd sa hromadí skôr, ako sa stihne v tele rozložiť, čo môže mať nepriaznivé účinky. Acetaldehyd je totižto dobre známy toxín, dráždivá a zápalová látka, ktorá spôsobuje okrem iného aj bolesť hlavy.


molekula kvercetínu

A ako Vás môže zo zdraviu prospešnej látky bolieť hlava?

Vráťme sa ku kvercetínu. Vedci zistili, že má jednu zlú vlastnosť. Blokuje totižto odbúravanie alkoholu a spôsobuje hromadenie toxického acetaldehydu v našom organizme. To vedie k už spomínaným problémom a bolestiam hlavy.

Autor: redakcia

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií