Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
BLOG
9 zaujímavých faktov o červenom víne

9 zaujímavých faktov o červenom víne

09.05.2018

Prinášam Vám zopár zaujímavých faktov, ktoré ste možno o červenom víne nevedeli.

1. pitie červeného vína v malých dávkach, je pre vás lepšie, než ho nepiť vôbec!

Mohlo by sa zdať, že toto tvrdenie pochádza z bulvárneho plátku, ale opak je pravdou. Dokazujú to viaceré vedecké štúdie. Prečo je to tak? Antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v červenom víne, pozitívne vplývajú kardiovaskulárny systém a dokonca sú prospešné aj pri cukrovke. Samozrejme, ak pijete viac, ako by ste mali, výhody sa menia na zdravotné riziká. Takže si urobte dobre a pite červené víno s mierou (max. pohár denne).

2. zdravotné benefity červeného vína pochádzajú z tanínov.

Taníny sú látky rastlinného pôvodu, ktoré zaraďujeme medzi polyfenoly. Medzi polyfenoly patria aj farbivá, aromatické látky, resveratrol a mnohé ďalšie látky. Z hľadiska zdravotných benefitov sú najdôležitejšie prokyanidíny (druh kondenzovaného tanínu), ktoré sa nachádza aj v zelenom čaji a horkej čokoláde. Preto odporúčame vína s vyšším obsahom tanínov (napr. našu kráľovnú červených vín Frankovku modrú).

3. mladé červené vína sú pre Vás zdravotne vhodnejšie, ako staršie červené vína.

Každý z nás už isto počul "tvrdenie", že staršie vína sú lepšie. Je síce pravda, že niektoré vína chutia lepšie, keď sú staršie a vyzreté, ale pokiaľ ide o vplyv na zdravie, tak staršie vína zaostávajú! Mladé červené vína obsahujú vyššiu koncentráciu polyfenolov ako staršie. Vekom jednoducho koncentrácia zdraviu prospešných látok vo víne klesá!

4. farba červeného vína pochádza zo šupky hrozna.

Farba vo víne pochádza z rastlinného pigmentu zvaného antokyanín, ktorý sa nachádza v šupke červeného hrozna.



5. keď červené vína starnú, stávajú sa svetlejšími.

Počas starnutia vína sa jeho farba stáva menej intenzívna. Je to spôsobené degradáciou červeného pigmentu, farbiva antokyanínu.

6. modré odrody hrozna sú staršie ako biele.

Posledné výskumy genetikov poukazujú na to, že biele odrody hrozna pochádzajú z DNA mutácie modrých odrôd viniča hroznorodého. Je to celkom presvedčivá hypotéza, pretože Pinot Noir a Pinot Blanc zdieľajú rovnakú DNA.

7. červené vína obsahujú menej síry ako biele vína.

Vo všeobecnosti býva obsah siričitanov v červených vínach nižší, ako vo vínach bielych. Je to preto, že červené vína sú chemicky stabilnejšie oproti bielym vínam, nedegradujú tak rýchlo. Z tohto dôvodu, ich nie je potrebné natoľko síriť.

8. červené vína sa dožívajú vyššieho veku ako biele vína.

Červené vína obsahujú polyfenolické farbivá a taníny, ktoré ich pomáhajú zachovať v dobrej senzorickej kondícii dlhšiu dobu ako biele vína.

9. z modrého hrozna sa dá vyrobiť aj biele víno.

Vzhľadom k tomu, že sa červené farbivo nachádza v šupkách hrozna, je možné vyrobiť biele víno aj z modrých odrôd hrozna. Víno je vyrobené technológiou bielych vín, bez kontaktu so šupkami. Takéto vína sú označované ako "Blanc de Noirs". Táto technológia sa využíva hlavne pri výrobe šumivých vín. Skočte do vinotéky a popýtajte sa na ne. Určite majú nejaké v ponuke.

Informujte svojich priateľov o zaujímavých faktoch, ktoré súvisia s červeným vínom. Stačí zdielať tu:



Autor: Ing. Miroslav Bednár, prevádzkovateľ portálu www.vinoteka-vinaren.sk, organizátor súťaže VÍNO ROKA

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
  Máj 2018  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Akú hodnotu má podľa Vás fľaša dobrého vína?

do 5 €

do 10 €

do 20 €

nad 20 €

Ďalšie ankety