Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Rok 2019 v našich vinohradoch

Rok 2019 v našich vinohradoch

02.12.2019

Koncom novembra tradične končí aj zaužívaný tzv. vinársky rok a preto sme sa spätne pozreli na to, aký bol rok vo vinohradoch spolu s našim hlavným enológom a výrobným riaditeľom Jarom Žákom.



Dostatočné množstvo zrážok bez krupobitia, minimum chorôb a krásna dlhá jeseň sa postarali o nadpriemernú kvalitu hrozna. "Problémy boli jedine s lesnou zverou, ktorá v niektorých oblastiach značne preriedila úrodu. Napríklad z nášho Silvánu pod lesom nad pezinskou Grinavou nezostalo prakticky nič", konštatuje Jaro. Oberať sa začalo o dva týždne neskôr ako minulý rok. Hrozno dozrievalo pekne postupne a vinohradníci neboli nútení robiť kompromisy. Jednotlivé odrody dostali svoj optimálny čas vo vinohradoch, čo sa prejavilo aj na kvalite hrozna. Aj Jaro si pochvaľuje: "Tento rok naozaj hroznu prial, vína budú pekné, harmonické, so skoro optimálnym pomerom cukrov a kyselín, obzvlášť biele vyzerajú veľmi sľubne. V modrých odrodách bolo na môj vkus viac kyselín, ale zase sme to kompenzovali dlhším ponechaním hrozna vo vinohradoch, čo nám umožnila pekná jeseň, takže sa tie nadmerné kyselinky celkom pekne stiahli".

Predzvesť toho, ako bude vyzerať aktuálny ročník, sú aj mladé vína, ktorých predaj sa každoročne podľa legislatívy začína prvý novembrový pondelok. "Mladé vína už vedia trošku napovedať ako to bude vyzerať s bielymi odrodami. Z bielych máme tradične v ponuke tie skoršie odrody ako Iršai Oliver alebo Müller Thurgau. Vína sú krásne svieže, ovocné a harmonické, takže sme zatiaľ veľmi spokojní", dodáva Jaro.



Vo vinárstve nedáme dopustiť na slovenské hrozno. Pestujú nám ho už dlhé roky v Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti overení dvorní majstri vinohradníci, s ktorými máme nadštandardné vzťahy. Veľký dôraz kladie práve na kvalitu hrozna, ktorú počas celého roka neraz aj sám osobne s Jarom Žákom kontroluje zakladateľ vinárstva Peter Matyšák. Víno je tak vyrobené len z toho najkvalitnejšieho ručne zbieraného slovenského hrozna. "Málokto vie, že na našom malom Slovensku máme viac pôdnych typov ako napríklad vo Francúzsku. To nám umožňuje pestovať pomerne širokú paletu odrôd, pričom len naše vinárstvo spracúva takmer 30 odrôd. Tento rok sme prekročili na spracovaní hranicu 3 milióny kíl výlučne slovenského hrozna, čo nám bohato stačí na celoročnú produkciu vína a štiav", pochválil sa Jaro.

Veľká vďaka teda patrí našim vinohradníkom, ktorých prácu si nesmierne ceníme. Prehľad množstiev dodaného slovenského hrozna je nasledovný:

Zdroj: VÍNO MATYŠÁK, www.vinomatysak.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
  December 2019  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Tešíte sa na mladé vína?

áno, veľmi

ochutnám, ale nevyhľadávam ich

nie, mladé nepijem

Ďalšie ankety