Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Pivnica Radošina produkuje vína s nízkym obsahom histamínu

Pivnica Radošina produkuje vína s nízkym obsahom histamínu

26.04.2023

Od roku 2023 všetky naše vína, ktoré uvádzame na trh, sú testované v laboratóriu na obsah histamínu. Túto informáciu uvádzame aj na zadnej strane etikety a rovnako nájdete tieto vína v osobitnej kategórii na našom e-shope s grafickým označením s písmenom H. Histamín je látka, ktorá v tele má funkciu neurotrasmitera, tá sa zúčastňuje na normálnych imunitných reakciách. Reguluje fyziologické funkcie v tráviacom takte. Existujú 2 druhy histamínu. ENDOGÉNNY si vytvára sám organizmus a odbúrava sa prakticky v každej bunke enzýmom N-metyltransferáza. EXOGÉNNY sa odbúrava v tráviacom trakte enzýmom diaminooxidáza.

Pri našej téme histamínovej intolerancie a vína, je zaujímavý práve exogénny histamín. Dostáva sa do tela potravou (vo zvýšenej miere ho obsahujú napr. tvrdé a zrejúce syry, údené a fermentované potraviny, či rôzne solené snacky). Môže samozrejme dôjsť k situácii, kedy je nepomer medzi prísunom histamínu a jeho odbúravaním a vzniká RELATIVNA HISTAMÍNOVA INTOLERANCIA.

Jedným zo zdrojov histamínu je práve víno, pretože histamín patrí medzi biogénne amíny, ktoré sa pri výrobe vína objavujú úplne prirodzene. Uvádza sa, že bežné vína majú obsah histamínu 5-12 mg/liter a červené vína 6-380 mg/liter. V našom vinárstve však pestujeme vinič, spracovávame hrozno a tvoríme víno tak, aby vo vytvorenom víne bola hladina histamínu čo najnižšia.



Nízky obsah histamínu vo víne vieme dosiahnuť vďaka zvýšenej starostlivosti o vinohrad, šetrným ošetrovaním viniča, hrozno zbierame pri optimálnej zrelosti, nasleduje dôsledná prebierka, vo výrobe dbáme o čo najrýchlejšie spracovanie hrozna (je to umožnené priamym susedstvom vinohradu so spracovateľskou linkou). Kladieme dôraz na hygienu a čistotu pri spracovaní, samozrejmosťou je výber kvasiniek po ktorých je hladina histamínu čo najnižšia, následne prebieha postupné kontrolované chladené kvasenie.

Vyrobiť úplne bez histamínové víno by už hraničilo s chemickým laboratóriom, ale spojením šetrných vyššie popísaných postupov pri tvorbe vína je možné vyrobiť víno so zanedbateľným obsahom histamínu.

Temer všetky naše biele vína majú obsah histamínu menší ako 0,25 mg/liter, čiže v jednom 2 dcl pohári nášho vína prijmete menej ako 0,05 mg/liter, čo už je zanedbateľná hodnota aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou. Takéto extra nízke hodnoty histamínu dosahujeme aj u viacerých červených vín – napríklad obľúbený Dunaj 2021 a Alibernet 2021.

Sme skutočne radi, že naše vína môžu konzumovať aj ľudia s histamínovou intoleranciou a skrášľujeme tak všetky vzácne okamihy, bez rozdielov.

Zdroj: Pivnica Radošina, www.pivnicaradosina.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií