Kryomacerácia vo vinárstve MRVA & STANKO
02.08.2017
Vo vinárstve VÍNO MRVA & STANKO vyrábajú Veltlín zaujímavou metódou zvanou kryomacerácia. Táto metóda výroby je už rozšírená aj v iných vinárstvach, ale z môjho malého prieskumu mi vyšlo, že málokto vie, čo sa za týmto netradičným slovom skrýva. Kryomacerácia je proces nakvášania rmutu pri výrobe vína, ktorý prebieha pri nízkych teplotách (pričom rmut je rozomleté hrozno, z ktorého sa lisovaním získava mušt). Cieľom procesu kryomacerácie je zachovanie a zvýraznenie aromatického profilu vína.
Charakteristika vína Veltlínske zelené KRYO, ktoré bolo vyrobené metódou kryomacerácie: výsledné víno je žltozelenej farby, s výraznou ovocnou vôňou grapefruitu a zelených jabĺk, podfarbenou jemnými kvetinovými a minerálno-zemitými tónmi a pôsobivou medovou korenistosťou. Chuť vína je výrazná, ovocne plná, so šťavnatými kyselinami a ovocne nasladlou dochuťou. A treba dodať, že vychladené, je ideálnym spoločníkom na tieto tropické dni.
Veltlínske zelené KRYO (Šenkvice), neskorý zber - suché, 2016
Cukornatosť pri zbere: 21,2 ˚NM
Fľašová zrelosť: 1 – 2 roky
Obsah alkoholu: 12,5 %
Obsah kyselín: 6,25 g/l
Obsah zvyškového cukru: 3,6 g/l
Podávať pri teplote: 11 – 12°C
Zdroj: VÍNO MRVA & STANKO, www.mrvastanko.sk