VÍNO ROKA: HACAJ sekt - BRUT, HACAJ
VÍNO ROKA 2012: 2. miesto, šumivé vína: HACAJ sekt - BRUT.
HACAJ SEKT - BRUT,
MÉTHODE CLASSIQUE,
Akostné šumivé víno,
Alkohol: 12,0 %,
Dátum plnenia: 5/2011.
Šumivé víno vyrobené klasickou metódou druhotného kvasenia priamo vo fľašiach, pričom zákazník konzumuje sekt z tej istej fľaše, v ktorej prebehol kvasný proces. To znamená, že musíme z každej fľaše dostať von kvasinky tak, aby víno aj s bublinami zostalo vo fľaši. Robíme to nezvyčajne prácnou metódou striasania v striasacích stojanoch s následným odstrelením sedimentovaných kalov tzv. degoržáciou.
Ďalšou zvláštnosťou tejto metódy je, že základné „cuvée“ bolo pripravené šetrným lisovaním celých strapcov hrozna odrôd Rizling rýnsky, Rizling vlašský a Veltlínske zelené dopestovaných výhradne v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Všetky operácie tejto náročnej technológie boli robené ručne a celý proces trvá minimálne 1 rok.
Vďaka vyzrievaniu vo fľašiach spolu s kvasinkami po dobu minimálne 9 mesiacov má typický kvasinkovo-biskvitový buket s ovocnou sviežosťou a medovou dochuťou. Cuvée troch odrôd z rôznych ročníkov poskytuje komplexnejší chuťový zážitok. Tento sekt je vhodné podávať ako aperitív a hodí sa tiež k syrom, popr. k ľahším jedlám z hydiny a rýb.
Podávame ho vychladené na 6 - 8 °C.
Zrecí potenciál: 5 rokov pri teplote do 12°C.
Úspech tohto sektu v súťaži VÍNO ROKA 2012 nadväzuje na predchádzajúce ročníky a potvrdzuje svoju stabilnú vysokú kvalitu za rozumnú cenu.
Zdroj: HACAJ, www.hacaj.sk
Publikované: 13.06.2012