Seriál: Cuvée - majstrovské dielo vinára, 3. časť: KARPATSKÁ PERLA
15.02.2021
V ďalšej časti nášho seriálu, v ktorom Vám predstavujeme vždy jedno cuvée od jedného vinára, sa Vám predstaví jedno z ikonických slovenských vín. Pochádza zo šenkvického vinárstva KARPATSKÁ PERLA, a snúbi sa v ňom umenie vinára s umením akademického maliara. Detaily Vám prezradí samotný vinár vo svojom komentári k vínu:
4 ŽIVLY ČERVENÉ 2015 - KARPATSKÁ PERLA
PÔVOD HROZNA: malokarpatská vinohradnícka oblasť, Sv. Martin, vinohrad Suchý vrch
CUKORNATOSŤ HROZNA PRI ZBERE: 22°NM
KATEGÓRIA: červené, suché
ODRODY POUŽITÉ V CUVÉE: Pinot Noir, Alibernet, André a Cabernet Sauvignon
PODÁVANIE: odporúčame podávať pri teplote 16-18°C
ALKOHOL: 13,3 %
OBJEM FĽAŠE: 0,75 l
SENZORICKÝ OPIS VÍNA
Cuvée 4 ŽIVLY vznikli asamblážou štyroch najlepších vín ročníka 2015, pričom boli použité odrody Pinot Noir, Alibernet, André a Cabernet Sauvignon. Víno má sýtu rubínovo-červenú farbu. V ovocnej vôni vynikajú tóny čerešní, vanilky, višní a horkej čokolády. V chuti sa spája jemná sladkosť, korenistosť a pekné triesloviny. Víno vyzrievalo 18 mesiacov v dubových sudoch a bude ďalej vyzrievať aj vo fľaši, čo len zvýrazní jeho krásnu zamatovú chuť.
komentár vinára Ladislava Šeba k vínu 4 ŽIVLY ČERVENÉ 2015:
"Nápad vyrobiť naše prvé cuvée dozrieval dlhšie. Chceli sme, aby naše víno vyjadrovalo filozofiu, ako ho vnímame. Dôležitý bol výber odrôd, pôvod hrozna iba z našich vinohradov a cez etiketu vyjadriť spojitosť s prírodou.
Spolupráca so slovenskými akademickými maliarmi priniesla nápad. Od popredného maliara Stana Černého sme si zakúpili obraz 4 živly. Oheň, voda, zem a vzduch. Tieto 4 antické živly symbolizovali spojenie s prírodou. Nápad sme spolu s grafikmi rozvíjali, najprv cez farebné a neskôr cez grafické znázornenie 4 živlov na etikete. Tak vznikol obal.
Keď 4 Živly, tak budú 4 odrody. Vybrali sme z našich vinohradov Cabernet Sauvignon, André, Pinot noir a Alibernet. Pod výber sa podpíše aj ročník. Musíme cítiť, že Ten hore nám doprial. Jednotlivé vína si žijú svojim životom. Vyberieme si to najlepšie a začneme tvoriť - hľadať správny pomer odrôd. Niekedy to trvá aj niekoľko týždňov. Potom nasleduje zrenie v nových a starších barikových sudoch. Víno scelíme buď vo veľkom dubovom sude alebo v nerezovej cisterne a približne po mesiaci ho fľašujeme.
Takto sa u nás rodia 4 živly."
Aj Vy ste dostali chuť na toto jedinečné cuvée?
Zdroj: KARPATSKÁ PERLA, www.karpatskaperla.sk