Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Blog
Výrazy na etiketách: ŠUMIVÉ VÍNA

Výrazy na etiketách: ŠUMIVÉ VÍNA

19.03.2024

Aj Vy máte problém s výrazmi, ktoré vinári umiestňujú na etikety šumivých vín? Poďme sa teda na tie, ktoré spôsobujú konzumentom najviac problémov spoločne pozrieť a vysvetliť si ich význam. Keďže najviac problémov majú ľudia s pojmami, ktoré sa týkajú množstva cukru v šumivých vínach, začneme práve nimi.

DELENIE ŠUMIVÝCH VÍN PODĽA OBSAHU CUKRU

brut nature, dosage zéro - šumivé víno s týmto označením je najsuchšie, obsahuje menej ako 3 gramy cukru na liter; výrazy brut nature, dosage zéro môžu byť použité iba pre vína, do ktorých po druhotnom kvasení nebol pridaný žiaden cukor.

extra brut - šumivé víno obsahuje 0 až 6 gramov cukru na liter.

brut - obsah cukru v šumivom víne je nižší ako 12 gramov na liter.

extra dry, extra suché - sekt s týmto označením obsahuje 12 až 17 gramov cukru na liter.

dry, sec, suché - šumivé víno obsahuje 17 až 32 gramov cukru na liter.

demi-sec, medium dry, polosuché, polosladké - sekt obsahuje 32 až 50 gramov cukru na liter.

doux, sweet, sladké - najsladší typ šumivých vín, ktorého obsah cukru je vyšší ako 50 gramov na liter.



ŠUMIVÉ VÍNA PODĽA PÔVODU HROZNA

Pri slovenských šumivých vínach sa môžeme stretnúť s výrazmi sekt vinohradníckej oblasti a sekt V. O., ako aj so zaujímavým pojmom pestovateľský sekt. A kedy tieto pojmy môže vinár umiestniť na etikety svojich sektov?

sekt vinohradníckej oblasti a sekt V. O. možno použiť len na označenie akostného šumivého vína, ak hrozno, mušt alebo víno použité na jeho výrobu pochádzajú z tej istej alebo bezprostredne susediacej vinohradníckej oblasti.

pestovateľský sekt možno použiť len na označenie akostného šumivého vína, ak hrozno, mušt alebo víno použité na jeho výrobu pochádzajú priamo z vinohradu výrobcu.

ŠUMIVÉ VÍNA PODĽA SPÔSOBU VÝROBY

Poznáme dva základné spôsoby výroby šumivých vín. Tou jednoduchšou metódou je tzv. metóda CHARMAT, pri ktorej kvasenie prebieha vo veľkých nerezových tankoch. Je to lacnejšia forma výroby šumivých vín, ktorá je časovo menej náročná. Naopak pri TRADIČNEJ METÓDE (Methode Traditionelle) prebieha kvasenie priamo v sklenenej fľaši. Touto metódou sa vyrábajú sekty tej najvyššej kvality (aj klasické francúzske šumivé vína z oblasti Champagne). Sekty vznikajúce tradičnou metódou sa vyznačujú biskvitovými tónmi a jemnejším perlením.

Na záver zopár tipov na šumivé vína od slovenských vinárov:

KARPATSKÁ PERLA - PINOT NOIR 2021
Shebo Winery - Sekt Pálffy, brut
VÍNO MATYŠÁK - Sekt Brut Methode Traditionelle NV 2017
Pivnica Radošina - Sekt RADOŠINA, blanc de noir, brut 2020
MOVINO - Pinot² šumivé víno, brut
VIAJUR - Sekt Blanc de Noir 2021
VÍNO MRVA & STANKO - Cuvée Brut
Zámocké vinárstvo - CORPUS nature brut
Château Rúbaň - sekt château rúbaň cuvée ’21
VÍNO NICHTA - Frankovka modrá Dry
TOKAJ MACIK WINERY - SEKT Simoni, brut

Autor: redakcia

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií