Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
VINUM NOBILE. Naše vína. Naše vinohrady.

VINUM NOBILE. Naše vína. Naše vinohrady.

03.02.2022

Porozprávali sme sa s Vladom Koplingerom, hlavným agronómom vinárstva VINUM NOBILE o vinohradoch, ich skladbe, rozlohe a procese starostlivosti o vinice na dosiahnutie čo najkvalitnejšej úrody.

Vlado, ste hlavným agronómom vo Vinum Nobile Winer, môžete nám bližšie predstaviť čo táto zaujímavá pozícia obnáša a ako ste sa k vinohradníctvu dostali?

Mojou hlavnou náplňou práce je starať sa o porasty viniča, ktorý máme vysadený ako hlavnú a nosnú časť a vedľajšou činnosťou je sa ešte postarať o výsadbu orechového sadu, ktorého výmera nie je až taká značná. Ale poďme k náplni mojej práce, a to je hlavne pripravovať a zabezpečovať organické a anorganické hnojivá, chemické ochranné látky do porastov, určovanie termínov aplikácií a vhodných dávok. Starostlivosť o pridelený vozový park. Vykonávanie dohľadu nad spracovaním a prípravou príkmenného pásu, medziradia a porastom viniča. Kontrola vývoja rastlín, zabezpečenie ich výživy a ochrany počas vegetácie. Určenie zberovej zrelosti viniča a následne zhodnotenie zberu hrozna.

S vinohradníctvom žijem už od detstva, nakoľko pochádzam z malého mestečka Modra, ktoré je obklopené vinicami. Už od mala som chodieval do viníc nakoľko sme i doma mali svoje vinice ktoré udržiavam dodnes.



Aký je cyklus prác a starostlivosti o vinič? Koľko ľudí obhospodaruje Vaše vinohrady?

O náš vinič v dnešnej dobe je potrebné sa starať neustále, aby sme vedeli docieliť vysokú kvalitu úrody, ale predovšetkým kvalitu samotného porastu. Pokiaľ nie je dobre postarané o porast samotného vinohradu nemôžeme očakávať ani kvalitu úrody hrozna.

Práca vo vinici pre nás začína rezom, nakoľko máme 83 ha viníc začíname s rezom už v decembri, aby sme to s prehľadom stíhali. Režeme na ťažeň 8-10 očiek podľa odrody “Letorasty sú najmladšie časti dreva viniča, z minuloročného vegetačného obdobia, ktoré nesú listy, úponky, strapce hrozna” a podľa potreby nechávame zálohu 2 púčikový čapík.

Akonáhle máme zrezané, začíname s opravou drôtenky a následným vyväzovaním letorastov k nosnému drôtu pomocou elektrických viazacích klieští. Vyväzovanie spravidla začíname až keď nie sú silné mrazy, aby sa nám nepoškodzovali tažne ohýbaním k nosnému drôtu.

V apríli, ak nám to už začne dovoľovať počasie začíname kypriť medziradia a okopávať príkmenný pás. V tomto období, ak sú vhodné podmienky je možne začať s prvým ošetrením porastov voči múčnatke.

V máji je už vinič prebudený k životu. Počas vegetácie musíme chrániť vinič proti chorobám a škodcom. Jednou z najnebezpečnejších chorôb je perenospora (pleseň) viniča, ktorá napáda hlavne listy a tvorí olejové fľaky na povrchu listov. Nebezpečná je i múčnatka viniča. V máji začíname zelené práce – vyplievanie kmienkov, podlom. Počas celej vegetácie až do doby zberov aplikujeme ochranné látky do porastov viniča.

Počas júla priebežne podstrkávame letorasty pod drôty. V auguste aplikujeme posledné ochranné prípravky a podľa sily rastu u jednotlivých odrôd mechanizované snímame vinič zo všetkých strán. Počas septembra sa pripravujeme na oberanie jednotlivých odrôd a pravidelne kontrolujeme zberovú zrelosť jednotlivých odrôd na určenie najvhodnejšieho termínu zberu. Zber prevádzame samochodným kombajnom zn. Gregoire.

Naše vinice obhospodarujú traja traktoristi a traja kmeňový zamestnanci, ale netreba si myslieť že to cele zvládneme obrobiť so šiestimi ľuďmi, nie to by sa nedalo. Na sezónne práce máme v priemere dvadsať pracovníkov, ktorých si zaškolíme a pomáhajú nám či už vyťahovať révie z drôtenky, alebo samotné viazanie tažnov až po zelené práce.

I keď sa snažíme proces čo najviac mechanizovať a tým pádom znížiť ľudskú pracovnú silu, tak bohužiaľ vo viniciach to úplné nie je možné. Ale postupne náš vozový park inovujeme a v krátkej dobe sa tešíme na nový stroj, ktorý nám bude počas vegetácie zdvíhať a vyväzovať letorasty k dvojdrátiu.



Podelíte sa s nami o zopár faktov? Koľko ha vinohradov obhospodaruje Vinum Nobile Winery?

Naša spoločnosť doposiaľ obhospodaruje 85 ha s toho 2 ha orechového sadu.

Koľko ha prislúcha na biele a na modré odrody?

Viac máme vysadených bielych odrôd, ale presne, ak to chcete vedieť tak je to v pomere biele odrody: 47,5 ha a modré odrody: 35,5 ha.

Koľko krov viniča predstavuje 1 ha?

U nás zhruba 1 ha výsadby predstavuje približne 5690 ks sadeníc, čo je pomerne hustá výsadba. Ale pri tomto počte vieme dosiahnuť kvalitnú úrodu nakoľko nemusíme jednotlivé kry priveľmi zaťažovať.

Aká veľká bola minuloročná úroda? Ako dlho sa zberala? Bola úroda za rok 2021 v niečom pre Vás špecifická?

Minuloročná úroda dosiahla zber približne 463 470 kg, zberanú sme mali prvý rok celú výmeru nakoľko sa nám do rodivosti postupne zapájajú porasty podľa rokov výsadby. Ako som spomínal zber máme mechanizovaný a denne sme schopný obrať podľa odrody 5-7 ha. Úrodu sa nám podarilo zozbierať za cca jeden mesiac, začali sme približne 23.9.2021 a zbery sme zakončili modrými odrodami 28.10.2021.

Minuloročná úroda bola celkom podľa našich očakávaní nakoľko už v priebehu vegetácie sa javil rok ako priaznivý pre produkciu hrozna. Bol špecifický tým, že sme mali dostatok cukru v hrozne, ale stále nás trápil vysoký obsah kyselín, ktorý nám ovplyvnil i obdobie zberov.



Malé Ripňany patria do Nitrianskej vinohradníckej oblasti, viete nám povedať akým odrodám sa v nej darí?

V priebehu obdobia po výsadbách sledujem, že v celku naviac sa mi tu darí odrodám ako Alibernet, Cabernet Sauvignon a Merlot, ich rast je vyrovnaný v dobrej kondícií. Naopak asi najmenej vyhovujúcej odrode, ktorú máme vysadenú je Rizling rýnsky, ktorému nie až tak vyhovuje ťažšia ílovitá pôda s nížinným umiestnením.

„Terroir“ tento pojem sa stáva čím ďalej viac trendy. Každý terroir veľmi významne ovplyvňuje kvalitu hrozna a biochemické procesy, ktoré prebiehajú v bobuliach a dávajú základ kvality hrozna a vína. Aké sú špecifiká “Terroir” vinohradov Vinum Nobile Winery?

Zatiaľ neviem či až tak môžeme hovoriť u nás o „terroir“ našich viníc, nakoľko sú mladé a nie až tak dobre zakorenené a tým pádom nevieme získať potrebné minerály a výživne látky z pôdy. Ale dovoľujem si povedať, že naše vína sú svieže, aromatické, ovocné. Verím, že potrebné výživné látky z pôdy vieme získať časom po výsadbe.

Hibernal je novou odrodou v ponuke Vinum Nobile Winery za rok 2021. Poviete nám o tejto verejnosti relatívne neznámej odrody viac?

Odroda, ktorá bola vyšľachtená v Nemecku, vznikla krížením odrôd Siebel x Rizling rýnsky. U nás žiaľ nie je až tak rozšírená, patrí medzi interšpecifické odrody. Táto odroda je vhodná na produkciu kvalitných prívlastkových vín, prípadne bio-vín. V našich podmienkach nemá problém dosiahnuť vysoké cukornatosti. Víno z Hibernalu je vysoko extraktívne, má výrazné tóny ovocia-jablko, hruška, marhuľa, broskyňa s jemnými kvetinovými tónmi.

Na záver osobná otázka: ktoré vínko je z ponuky Vinum Nobile Winery Vaše NAJ?

Z ponuky vín, ktoré máme sa dá krásne vybrať - vína sú svieže, pekné aromatické. Pre mňa vínko, ktoré ma z našich viníc asi najviac oslovilo je Chardonnay.

Zdroj: VINUM NOBILE, www.vinumnobile.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií