Burčiak – jesenná bomba plná vitamínov
08.09.2016
V období od polovice augusta do konca septembra (a v niektorých oblastiach až do neskorej jesene) lemujú vinárske cesty stolíky plné misiek hrozna a fliaš s burčiakom. Je obľúbený najmä na juhozápadnom Slovensku, Morave a v Dolnom Rakúsku. Takmer všetci burčiak poznáme, mnohí sme ho ochutnali, ale nie všetci vieme čo to vlastne je.
Čo burčiak je
Slovenský zákon o vinohradníctve a vinárstve definuje burčiak ako čiastočne prekvasený hroznový mušt z hrozna dopestovaného a spracovaného výlučne na území Slovenska. Predávať sa môže od 1. augusta do 31. decembra v roku, čiže po zbere hrozna. Zákon umožňuje zastaviť kvasenie a neskôr ho opätovne uviesť do kvasenia. Obsah alkoholu je minimálne 1%, iné vlastnosti však neudáva. Väčšinou sa vyrába z odrôd Irsai Oliver, Muškátu moravského a Veltlínskeho červeného.
Burčiak je kvasiaci hroznový mušt, ktorý vzniká pri výrobe vína. Po vylisovaní hrozna získame sladkú šťavu bez alkoholu – mušt, ktorý po pár dňoch začína kvasiť. Pomocou kvasiniek prekváša cukor na alkohol a oxid uhličitý, preto burčiak jemne bublinkuje. Ďalším štádiom po burčiaku je rampáš, z ktorého neskôr po odkalení vznikne mladé víno.
Ako spoznať kvalitný burčiak
Prvé pravidlo je – kupovať ho od overených predajcov. Predtým ako si burčiak kúpite, najprv si ho obzrite, ovoňajte a ochutnajte.
dobrý burčiak má mať svetlú mliečno-žltú farbu až do svetlej kávy s jemným kalom, nemal by byť tmavý ani hustý.
mal by mať príjemnú ovocnú arómu s miernou vôňou kvasiniek.
nemal by byť veľmi sladký.
určite by nemal byť hnedý so sedimentom na dne fľaše – znamená to, že nebol odkalený, alebo bol zriedený jablčným muštom. Problém tmavého a neodkaleného burčiaku je v tom, že obsahuje zvyšky rôznych nečistôt, plesní, postrekových látok.
veľmi svetlý burčiak môže indikovať riedenie vodou.
Burčiak je najlepšie spotrebovať hneď v daný deň, ak sa vám to nepodarí, odložte ho do chladničky, ale viečko neuťahujte úplne – kvasením vzniká oxid uhličitý, ktorý musí mať možnosť úniku, inak môže fľaša vybuchnúť.
… nielen chutný, ale aj zdravý
Hovorí sa, že burčiaku by ste mali vypiť toľko, koľko máte krvi. Nie naraz samozrejme. Tak po 2-3 deci. Pre množstvo kvasiniek, môže väčšie množstvo spôsobiť črevné problémy.
Kvalitný burčiak, napriek vysokému obsahu cukru obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Obsahuje vitamíny, minerály, stopové prvky a ďalšie prospešné látky, z ktorých niektoré pochádzajú z hrozna a iné z kvasiniek alebo z ich metabolickej aktivity:
obsahuje veľa vitamínov, hlavne vitamíny skupiny B
stopové prvky, minerály a ovocné cukry
obsahuje železo, zinok
má priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu a na pleť
zlepšuje srdečnú činnosť
pozitívny vplyv na zažívacie ústrojenstvo a sliznicu
v prípade červeného burčiaku musíme spomenúť antioxidant resveratrol, ktorého priaznivé účinky na srdcovo-cievny systém boli vedecky dokázané. Okrem toho ako antioxidant bráni starnutiu na bunkovej úrovni a pomáha predchádzať civilizačným ochoreniam.
Zdroj: TAJNA VINEYARDS & WINERY, www.vinotajna.sk