Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
O víne
Kategorizácia vín

Kategorizácia vín

Chcete vedieť, čo znamenajú všetky tie údaje na etikete Vášho obľúbeného vínka? Prinášame Vám detailné rozdelenie slovenských vín do jednotlivých kategórií podľa kvality a pôvodu hrozna, podľa obsahu zvyškového cukru vo víne. Informácie o kategorizácii zahraničných vín nájdete v časti Cestujeme za vínom. Všetky údaje sú aktualizované podľa zákona 313/2009 o vinohradníctve a vinárstve a podľa Nariadenia rady ES o spoločnej organizácii trhu s vínom. Obidva dokumenty si môžete stiahnuť tu:

--- Zákon 313/2009 o vinohradníctve a vinárstve ---
--- Nariadenie rady ES 479/2008 o spoločnej organizácii trhu s vínom ---

tiché vínošumivé víno

Rozdelenie slovenských vín podľa obsahu zvyškového cukru

obsah zvyškového cukru (g/l) tiché vína šumivé vína
suché 0 - 4 (brut) 0 - 15
polosuché 4 - 12 (sec) 17 - 35
polosladké 12 - 45 (demi-sec) 33 - 50
sladké nad 45 (doux) nad 50


  Prehľad zmien v označovaní slovenských vín podľa kvality a pôvodu hrozna od 1. augusta 2009

   
Nové označenie slovenských vín Pôvodný / nový názov kategórie vína
Víno bez zemepisného označenia Pôvodné označenie kategórie „stolové víno“ platí v krajinách EÚ do 1. 8. 2009. Po tomto termíne sa môžu stolové vína označovať názvom odrody na etiketách a budú klasifikované ako „víno“.
Víno so zemepisným označením Pôvodný názov „oblastné víno“ bude zmenený na „regionálne víno“. Tradičné označenia kategórií: akostné víno, akostné víno s prívlastkom, pestovateľský sekt, sekt V.O. a tokajské víno ostávajú v platnosti.
Víno s chráneným označením pôvodu Základom označenia sú apelácie Slovenskej republiky. Tradičné označenia kategórií: akostné víno, akostné víno s prívlastkom, pestovateľský sekt, sekt V.O. a tokajské víno ostávajú v platnosti.
Districtus Slovakia Controllatus (D.S.C.) Víno s chráneným označením pôvodu najvyššej kvality zo slovenských apelácií. Požiadavky na jeho výrobu stanoví osobitný predpis.


Rozdelenie slovenských akostných vín s prívlastkom (pôvod hrozna: 100% Slovensko)1. štátna kontrolná známka udelená pre víno s prívlastkom v roku 1998

prívlastok charakteristika
kabinetné - cukornatosť hrozna najmenej 19°NM
- vyrobené z hrozna v plnej zrelosti
neskorý zber - cukornatosť hrozna najmenej 21°NM
- vyrobené z hrozna v plnej zrelosti
výber z hrozna - cukornatosť hrozna najmenej 23°NM
- vyrobené z hrozna v plnej zrelosti, starostlivo vyberaných strapcov
bobuľový výber  - cukornatosť hrozna najmenej 26°NM
- vyrobené z ručne vyberaných strapcov hrozna, z ktorých boli odstránené nezrelé a poškodené bobule
hrozienkový výber  - cukornatosť hrozna najmenej 28°NM
- vyrobené z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna
cibébový výber   - cukornatosť hrozna najmenej 28°NM
- vyrobené z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna zušľachtených účinkom vláknitej huby Botrytis cenerea Persoon
ľadové víno - cukornatosť získaného muštu najmenej 27°NM
- vyrobené z hrozna, ktoré bolo zberané pri teplote mínus 7°C a nižšej a zostalo počas zberu a spracovania zmrznuté
slamové víno  - cukornatosť získaného muštu najmenej 27°NM
- vyrobené z hrozna, ktoré bolo pred spracovaním skladované na slame alebo rohožiach z rákosia, prípadne viselo na šnúrach minimálne tri mesiace


Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií