Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Spýtajte sa vinára

Spýtajte sa vinára

Zaujíma Vás, čo má nové Váš obľúbený vinár? Aké novinky pre Vás tento rok chystá, alebo kedy príde so svojimi vínami do Vášho mesta na degustáciu? Poprípade chcete vedieť detaily o niektorom jeho víne, napr. aká bola cukornatosť hrozna pri zbere, odkiaľ pochádza hrozno? Jednoducho čokoľvek, čo Vás zaujíma sa môžete spýtať prostredníctvom našej novej služby Spýtajte sa vinára. Stačí prostredníctvom formulára zaslať Vašu otázku, my za Vás vinára kontaktujeme a odpoveď uverejníme.

Otázka pre:
Vaša otázka: *
Váš email: *
Povinný údaj *

 

Otázka pre: vinárstvo Čachtické Chotáre
Znenie otázky: Zdravím vás, minulý týždeň sme doma mali vaše víno Báthoryčkina krv (inak super plné a ovocné vínko) a bavili sme sa o tom, že ako tie jarné mrazy ničia naše vinohrady. Rád by som vedel, či aj vaše čachtické vinohrady postihli tieto nepríjemné jarné mrazy, hlavne preto, že ste v tej severnejšej oblasti pestovania viniča. Bohuš Rácz, TN.

Odpoveď vinára, 17.05.2017, Ing. Martin Kadlček: v prvom rade ma teší že javíte záujem o naše vinárstvo a vína ktoré produkujeme. Ako ste správne podotkol mrazy ničia vinohrady celoplošne na Slovensku, nie sme výnimkou. Zimné obdobie nám prinieslo mrazy, ktoré sú do určitej miery potrebné na vyhubenie škodcov a parazitov, ktorý hybernujú vo vinohrade. Nakoľko mrazy pretrvávali veľmi dlho a boli silné, už niektoré očká pri reze boli zmrznuté čo nás moc netešilo, ale zmierili sme sa s touto situáciou. Dúfali sme, že jar nebude už mrazivá a zimné mrazy boli posledné ktoré poškodili našu úrodu, ale bohužiaľ nebolo to tak jarné mrazy zasiahli vinohrady opätovne. Keď spočítame škody, ktoré napáchli mrazy dostaneme sa k číslu približne 40% úrody ,ktorá nám bude veľmi chýbať. Veríme v to, že nás nezasiahnu ďalšie straty v podobe zhoršeného zdravotného stavu hrozna, ľadovca, škorcov a dvojnohých škorcov (alias: ľudí), ak prežijeme všetky tieto úskalia vinohradníkov, verím v to, že si budete môcť vychutnať ďalšie víno z našich vinohradov.

 

Otázka pre: vinárstvo WINTERBERG Skalica
Znenie otázky: Dobrý deň, som fanúšikom Skalického rubínu. Viem, že je zložený z viacerých odrôd, pričom najviac by v ňom malo byť Frankovky. Zaujímalo by ma aký je podiel tejto odrody vo Vašom rubíne a aké ďalšie odrody sú jeho súčasťou. A neviete ako je tomu u iných skalických vinárov, líši sa veľmi to zloženie? Vďaka, F. Kamenický.

Odpoveď vinára, 19.04.2017: Skalický rubín je červené víno, ktoré je získané výhradne z odrôd Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Modrý Portugal. Toto víno musí byť vyrobené len z hrozna dopestovaného na presne ohraničenom území kopca Vintoperk, ktorý má charakteristické zloženie pôdy, dávajúce tomuto vínu výsledný charakter. Skalický rubín sa vyznačuje svojou plnou chuťou, výrazným obsahom tanínov a svojou farbou, od ktorej sa odvíja aj historický názov tohto vína.

Skalický rubín ročníka 2013 z vinárstva WINTERBERG Skalica je zložený z nasledovných odrôd: Frankovka modrá (70%), Svätovavrinecké (15%) a Modrý Portugal (15%).

 

Otázka pre: vinárstvo Víno Vdovjak
Znenie otázky: dopočul som sa, že Vaše vína kvasia (alebo vyzrievajú?) v hlinených amforách. Zaujíma ma, aký to má vplyv na chuť vína v porovnaní s klasikou a prečo ste sa rozhodol pre amfory? Viem, že je to najlepšie odskúšať osobne, sľubujem, že keď budem mať cestu na východ zastavím sa. Dík za odpoveď, Marián Čelár.

Odpoveď vinára, 15.03.2017, Matúš Vdovjak: áno, naše vína kvasia v hlinených gruzínskych amforách, nazývanych KVEVRI. Nádoby sú počas kvasenia uložené v špeciálnych kovových stojanoch 8 metrov pod zemou v tokajskej pivnici. Furmint ročníka 2015 v nich kvasil 6 mesiacov spolu so šupkami a semienkami (bez strapiny), následne vyzrieval v dubových sudoch, obj. 136 litrov (goncsky sud). Do vína sme pridavali minimum síry, celková síra je okolo 45 mg/ liter. Fľašované bez filtrovania. Chuť je silno tanínová, s bohatou kyselinou, dominujú zemito, oxidatívne tóny, chuť je plná, strašne dlhá.... potenciál vyzrievania je obrovský, naozaj to víno človek musí ochutnať, lebo to víno si vás alebo získa (a je to obyčajne láska na celý život) alebo si skrátka poviete, že to nie je vaša šálka kávy :-)

 

Otázka pre: vinárstvo PEREG
Znenie otázky: aké ovocné novinky chystáte tento rok? Bude Bazulienka? ďakujem za odpoveď a držím Vám palce, vaše vína sú super, Majka Kováčová.

Odpoveď vinára, 07.03.2017, Marcela Hrozeková: dúfame, že ak sa všetko podarí, mali by sme tento rok vyjsť opäť s trnkovým vínom a samozrejme (odpoveď zároveň na druhú otázku) aj s bazovým vínom. Pripravujeme aj novinku, ale o tej sa naši zákazníci dozvedia v pravý čas z našej webovky www.pereg.sk.

Otázka pre: vinárstvo Martin Pomfy - Mavín
Znenie otázky: dopočul som sa, že rozširujete plochu vlasných vinohradov. Koľko ich máte a koľko ich ešte plánujete vysadiť? Aké novinky chystáte tento rok? A gratulujem k Parížu, super úspech. Ján Korňa

Odpoveď vinára, 06.03.2017, Martin Pomfy: áno, na budovaní vlastných vinohradov robíme 6 rokov. V Malokarpatskej oblasti, prevažne v okolí Vinosadov, niečo smerom do Modry, niečo smerom na Pezinok obhospodarujeme v súčastnosti 7,6 ha. Pestujeme typické Malokarpatské odrody, aby som nadviazal na tradíciu výroby a pestovania hrozna v našej oblasti. Chcem do budúcnosti vytvoriť pre generácie po mne tradíciu, ktorá funguje vo svete. Pestujeme Rizling rýnsky, Veltlínske zelené, Rizling vlašský, Muller thurgau, Frankovka modrá. Rodiace vinice postupne skupujem od drobných súkromníkov, kde ma zaujíma poloha a starý vinohrad, aby sme mali staré klony a hlboko zakorenené vinice. Okrem rodiacich vinohradov, robíme predprípravu na nové výsadby na viacerých vinohradníckych pozemkoch o celkovej výmere 2,5 + 1,0 + 0,6 + 1,1 + 1,5 ha. Na týchto plochách chcem postupne sadiť Silvánske zelené, Silvánske červené a ďalšie som sa nerozhodol a uvidím podľa rozboru pôdy.

Keďže vo svete platí apelačný systém, ktorý hovorí aj o tom, že určitá odroda sa má pestovať tam, kde je to pre ňu najvhodnejšie, rozhodol som sa zadĺžiť aj generáciu, ktorá príde po mne a kúpili sme v spolupráci z kamarátom dve staré vinice v Strekovskej oblasti a ďalšiu, ktorá sa kompletne bude obnovovať. Budem už tento rok bez problémov sebestačný, môžem si regulovať veľkosť úrody a rozhodovať o tom, akou chémiou sa pôjde, alebo nie do vinice.

Novinky vinárstva: mohli ste si všimnúť, že u nás sa vychádza z pivnice z vínami trošku neskôr, ako drvivá väčšina vinárov. Je to preto, že vína potrebujú čas, ak ich neurýchľujeme enologickými prípravkami. Biele vína budú v štandartnom zastúpení, ale niektoré sú jemne ovplyvnené velkolitrážnymi drevenými sudmi, aby na seba nenabaľovali veľa toastingu, ale pritom mikrooxidovali. Novinkou bude Rizling rýnsky 2012 vyrobený metódou Orange wine - kvasené na šupkách, minimálny obsah síry, bez úplne žiadneho zásahu a pridávaniu enologických prípravkov. Červené víno vyrobené prirodzenou metódou nemá čo robiť prvé dva roky vo fľaši a aj preto predávame najmladšie 2013 -ky. V portfóliu pribudne Dunaj 2015, Alibernet 2015, Frankovka modrá 2015, Pinot Noir 2015, Cabernet sauvignon 2015, ale to bude rátam o pol roka a neskôr.

Robíme redukované úrody vo viniciach a cez to všetko nedokážeme v určitých slabších ročníkoch vyrobiť slušné červené vína. Preto bol výpadok Alibernetu, Frankovky modrej a pod. Vinárom, ktorý majú každý rok všetko, netreba úplne veriť. :-)

Pripravujem v tomto roku novú líniu novošľachtencov, ktorá by mala pozostávať zo šiestich vín.

Za gratuláciu ohľadom Vinalies Internationales Paris 2017 úprimne ďakujem, vážim si to. Treba si však uvedomiť, že hodnota vína v podobe medaily je len v tom čase, keď sa víno hodnotí. Potom môže ísť víno kvalitatívne dole, ale aj hore. Musím ešte stále vína prihlasovať na súťaže, aby som potvrdzoval kvalitatívnu úroveň mojich vín. Milovník vína by mal vína ochutnávať a sám si povedať, či mu víno chutí a či mu stojí za to, aby si ho kupoval. Cena - výkon. Nemal by moc počúvať obchodníka, lebo ten zväčša má rôzne priority a odporúča veľakrát vína, ktoré nie sú najlepšie :-)

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
  September 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií