Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Blog
VÍNO ROKA 2018 – poznáme víťazov!

VÍNO ROKA 2018 – poznáme víťazov!

06.06.2018

Chystajte poháre, Slovensko už pozná svoje VÍNO ROKA 2018®. Hlasovanie v súťaži, ktorú už po 9-krát organizuje internetový portál www.vinoteka-vinaren.sk je ukončené. V internetovom hlasovaní milovníci slovenských vín rozhodli prostredníctvom svojich viac ako 1100 zaslaných hlasov o 24 ocenených vínach v nasledujúcich 8 kategóriách:

VÍNO ROKA 2018 - výsledky internetového hlasovania na www.vinoroka.sk
biele vína 1. miesto Rizling vlašský, akostné, suché, 2016 - GOLGUZ
  2. miesto Chardonnay, výber z hrozna, suché, 2016 - MOVINO
  3. miesto Müller Thurgau, akostné, suché, 2017 - Pivnica Orechová
ružové vína 1. miesto FUSION Cabernet sauvignon rosé, 2017 - VÍNO NICHTA
  2. miesto Frankovka modrá rosé, neskorý zber, polosuché, 2016 - VINIDI
  3. miesto Tri Ruže, akostné, polosuché, 2017 - VÍNO VELKEER
červené vína 1. miesto Skalický Rubín, akostné značkové, suché, 2016 - VÍNO-MASARYK
  2. miesto CIRCUM Frankovka modrá, akostné, suché, 2016 - VÍNO NICHTA
  3. miesto Frankovka modrá, neskorý zber, suché, 2015 - GOLGUZ
prírodne sladké vína 1. miesto Rizling rýnsky, slamové, sladké, 2015 - Château Topoľčianky
  2. miesto Veltlínske zelené, ľadové, sladké, 2015 - KARPATSKÁ PERLA
  3. miesto Rulandské šedé, hrozienkový výber, 2013 - VVD Dvory nad Žitavou
šumivé vína 1. miesto Hubert Grand Rosé - Hubert J.E.
  2. miesto Hubert L'Original brut - Hubert J.E.
  3. miesto Sekt Pálffy, extra suché - Víno Nitra
tokajské vína 1. miesto MACIK Cuvée, výber z hrozna, 2015 - TOKAJ MACIK WINERY
  2. miesto AXIS Furmint, akostné, suché, 2015 - TOKAJ MACIK WINERY
  3. miesto Tokajský výber 6-putňový, 2006 - Tokaj & CO
ovocné vína 1. miesto Cuvée čierny Pereg - PEREG
  2. miesto Víno z čiernych ríbezlí - PEREG
  3. miesto Cisárska Ribessa, polosladké - Villa Vino Rača
medoviny 1. miesto Trnavská medovina - Ing. Peter Kudláč - APIMED
  2. miesto Staroslovanská medovina svetlá - Ing. Peter Kudláč - APIMED
  3. miesto Originál slovenská medovina - Ing. Peter Kudláč - APIMED

Biele vína. Opäť kategória s najviac zaslanými hlasmi. Najviac ich od Vás dostal citrusovo-grepový Rizling vlašský z hlohoveckého vinárstva GOLGUZ. Vinárstvu GOLGUZ ide karta. Po získaní titulu Vinárstvo roka 2017, dobyl aj súťaž VÍNO ROKA 2018. Striebornú pozíciu obsadilo Chardonnay vinárstva MOVINO. Ak si doma otvoríte fľašu tohto vína nájdete v ňom medovo-agátovú vôňu a chuť limetky. Bronz si tento rok odnáša východoslovenský Müller Thurgau z vinárstva PIVNICA ORECHOVÁ. Vo vôni mu dominujú kvety, chuť je lahodná s príjemnou kyselinkou.

Ružové vína. Na najvyššiu pozíciu v tejto kategórii sa po dvoch rokoch opäť vrátil Cabernet sauvignon rosé. Tentokrát pochádza z Čajkova, z vinárstva VÍNO NICHTA a je plný lesných plodov. Na druhom mieste sa umiestnila ružová Frankovka od VINIDI. Podmaní si Vás vôňou červeného bobuľového ovocia. Tretie miesto patrí vínu so zaujímavým názvom Tri Ruže. Je to už kultové cuvée vinárstva VÍNO VELKEER, ktorého história siaha do roku 2012 a na jeho výrobu sa používajú tri ružové vína.

Červené vína si podmanil tradičný Skalický Rubín od VÍNO-MASARYK. Základom vína je škoricová Frankovka z 50 ročného vinohradu. Druhá pozícia patrí tmavorubínovej Frankovke vinárstva VÍNO NICHTA. Je typicky korenistá a odrodovo čistá. To, že je Frankovka naša najpopulárnejšia modrá odroda dokazuje fakt, že prvú trojku dopĺňa Frankovka modrá  z vinárstva GOLGUZ, ktorej chuť je plná s peknou trieslovinovou štruktúrou a harmóniou.

Prírodne sladké vína. V „sladkej“ kategórii patrí prvenstvo slamovému ryňáku od Château Topoľčianky. Vínu dominuje prezreté hrozno s dotykom medu a jemnou kyselinkou. Strieborný stupienok v tejto kategórii patrí ľadovému Veltlínu vinárstva KARPATSKÁ PERLA. Ovplýva jantárovou farbou, intenzívnou vôňou a chuťou kandizovaného ovocia a karamelu. Tretím do partie je Rulandské šedé, hrozienkový výber z VVD - Dvory nad Žitavou. Vo vôni nájdete sušené hrozienka. Chuť oceneného vína je bohatá a extraktívna.

Šumivé vína. Kategórii bubliniek dominovali vína nášho najväčšieho producenta šumivých vín HUBERT J.E. Prvenstvo vďaka hlasom, ktoré ste zaslali patrí Hubertu Grand Rosé. Víťazný sekt sa vyznačuje jemnou škoricovou vôňou a plnou zamatovou chuťou. Na druhej pozícii skončil minuloročný víťaz Hubert L'Original brut. Veľakrát oceňovaný Sekt Pálffy, extra suchý z VÍNO NITRA sa tentokrát umiestnil na tretej pozícii.

Tokajské vína, klenot slovenských vín. Kategórii kraľuje MACIK Cuvée od TOKAJ MACIK WINERY. Kupáž tokajských odrôd podľa utajenej receptúry je namiešaná presne podľa chuti  konzumentov. Druhé miesto prináleží vínu AXIS Furmint, opäť od TOKAJ MACIK WINERY. Prvú trojku vín tejto kategórie uzatvára tokajská klasika, Tokajský výber 6-putňový, výrobca TOKAJ & CO. Toto vzácne víno sa vyrába iba v mimoriadne priaznivých ročníkoch z ručne oberaných hrozienok – cibéb.

Ovocné vína. Kategóriu by sme mohli pokojne premenovať na ríbezľové vína. Už druhý rok po sebe jej totižto čierne ríbezle dominujú. Najviac hlasov od Vás tento rok získalo Cuvée čierny Pereg z  modranského vinárstva PEREG. Tvorí ho už preslávená kupáž vín z čiernych ríbezlí a liečivých plodov Arónie čiernoplodej. Striebro patrí klasike od PEREG-u, ktorou je Víno z čiernych ríbezlí. Má intenzívnu ríbezľovú vôňu, rubínovo-červenú farbu, príjemné kyselinky, ktoré sú vhodne vyvážené zbytkovým cukrom. Tretia pozícia, to je Cisárska Ribessa z VILLA VINO RAČA. Račiansky ríbezlák je plný a šťavnatý, s výraznou ovocnou arómou, ktorá si Vás podmaní.

Medoviny – vína z medu. Najviac hlasov a najväčší úspech v tejto kategórií si odnáša medovinárstvo APIMED, ktoré obsadilo prvé, druhé a aj tretie miesto. Prvenstvo patrí celosvetovo oceňovanej Trnavskej medovine, ktorá sa vyrába z najlepších druhov kvetového medu. Chuť tejto medoviny je obohatená prírodným extraktom z bylín a korenín. Druhá priečka patrí Staroslovanskej medovine svetlej, vyrobenej z agátového medu. Prvú trojku uzatvára Originál slovenská medovina z lipového medu.

Oceneným vínam a ich tvorcom blahoželáme. Ešte raz vďaka hlasujúcim za pomoc pri hľadaní najlepších slovenských vín a teším sa spoločne s Vami na VÍNO ROKA 2019, ktorý štartujeme v januári 2019.

Autor: Ing. Miroslav Bednár, prevádzkovateľ portálu www.vinoteka-vinaren.sk, organizátor súťaže VÍNO ROKA

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Ďakujeme za Váš hlas.

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií