Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Blog
Louis Pasteur - krstný otec kvasenia vína

Louis Pasteur - krstný otec kvasenia vína

26.01.2021

Ľudia produkujú víno už niekoľko tisícročí. Väčšinu tohto času ho však vyrábali metódou pokus-omyl... Nevedeli, čo sa to vlastne deje v ich kvasných nádobách. Videli síce, že im tam niečo buble, a že keď sa náhodou zadarilo, tak sa tá sladká šťava z hrozna premenila na víno. No veľa krát sa im stalo, že kvasenie sa jednoducho zastavilo, že im víno zoctovatelo, že získalo rozličnú pachuť, alebo sa im zakalilo...

Honba Francúzov za vysvetlením alkoholového kvasenia

Francúzi, ako najväčší producent vína mali eminentný záujem na tom, aby ich víno bolo v každom ročníku kvalitné. Veď išlo o veľké peniaze. Uvedomili si, že konštantnosť kvality vína v jednotlivých ročníkoch dosiahnu jedine vtedy, ak pochopia podstatu alkoholového kvasenia. A tak vypísali v roku 1803 odmenu. Ten, kto zodpovie otázku alkoholového kvasenia bude odmenený Francúzskym ústavom pre matematické a fyzikálne vedy medailou, ktorá bude vyrobená zo zlata a bude vážiť jeden kilogram. No nikomu sa to začiatkom 19. storočia nepodarilo.



Až prišiel rok 1857. Vtedy iba 35-ročný francúzsky chemik, biológ a lekár Louis Pasteur objasnil proces fermentácie (kvasenia). Zlatá medaila, ktorá bola za tento objav v roku 1803 ponúknutá, už v tom čase síce nebola aktuálna, ale nevadí, úspech mal tento mladý muž zaručený. Ako prvý na svete totižto vedecky dokázal, že za procesom kvasenia stoja mikroorganizmy - kvasinky. Zároveň zistil, že kvasinky, ktoré prekvášajú sladký hroznový mušt na víno, žijú na povrchu bobúľ hrozna.

Neskôr sa zistilo, že vo vnútri kvasiniek sa dejú zvláštne veci, a že kvasenie je enzymatický proces, v ktorom sa cukor premieňa na etanol (alkohol) a oxid uhličitý (CO2). Vedci tento dej celkom honosne nazvali, anaeróbna glykolýza. Anaeróbna znamená, že alkoholové kvasenie prebieha bez prítomnosti kyslíka a glykolýza znamená rozklad cukrov. A chemici k tomu vytvorili aj peknú rovnicu:

C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2 CO2
cukor → etanol + oxid uhličitý



Ešte zopár zaujímavostí:

 na jednej bobuli hrozna nájdete až 50 000 kvasiniek
jedna vínna kvasinka dokáže za jednu sekundu rozštiepiť až 10 000 molekúl cukru
Pasteur sa narodil v roku 1822 v oblasti Jura. K vínu mal odmalička blízko, pretože Jura je známa vinárska oblasť v blízkosti Burgundska.
o víno sa intenzívne zaujímal. V roku 1866 Pasteur vydal knihu Štúdia o víne (Études sur le Vin), kde píše o chorobách vína a tom, ako im predchádzať.

Autor: Ing. Miroslav Bednár, prevádzkovateľ portálu www.vinoteka-vinaren.sk, organizátor ankety VÍNO ROKA

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Ďakujeme za Váš hlas.

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií