Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Blog
Kto je to Master of Wine?

Kto je to Master of Wine?

14.05.2019

V roku 2005, keď uzrel svetlo sveta tento portál, som bol presvedčený o tom, že nositeľ titulu Master of Wine (MW) je niekto, kto získal tento titul v zmysle "dostal som čestný doktorát" alebo "udelila mi ho anglická kráľovná". Teda, že tento titul je nejaké čestné privilégium a jeho nositelia sú členmi akéhosi prestížneho klubu vyvolených.

Priznám sa, že ma toto slovné spojenie, ako vyštudovaného vinára vždy "magicky" priťahovalo. A potešilo ma, keď som sa dozvedel, že získať tilul Master of Wine (MW) nezávisí od toho, či ste vo svete známy (celebrita), ale hlavne od toho, aké sú Vaše vinárske vedomosti.

Míľniky histórie Master of Wine (MW)

Všetko sa to začalo v roku 1953 ako kvalifikačná skúška pre obchodníkov s vínom vo Veľkej Británii. A ako to pokračovalo ďalej?

rok 1953 - prvých 6 z 21 kandidátov absolvuje úspešne skúšku a stane sa prvými Masters of Wine.
rok 1955 - v Londýne vzniká organizácia Institute of Masters of Wine (IMW), ktorá celý proces zastrešuje dodnes.
rok 1970 - prvá žena s titulom Master of Wine. Sarah Morphew Stephen zloží skúšku a je prijatá do členstva rodiny MW.
rok 1984 - Institute of Masters of Wine po prvý krát ponúka možnosť získať titul ľuďom, ktorí nie sú obchodníkmi s vínom (napr. enológom, hodnotiteľom vín a novinárom). Jancis Robinson (autorka publikácie The World Atlas of Wine) túto šancu využíva a získava ako prvá novinárka titul Master of Wine.
rok 1988 - organizácia sa otvára svetu. Je to rok, kedy Michael Hill Smith z Austrálie zloží úspešne skúšku, a stane prvým mimoanglickým nositeľom tohto prestížneho titulu.
rok 1992 - Institute of Masters of Wine preráža vo svete. Študijný program a skúšky sa uskutočňujú na troch kontinentoch: v Európe, v Austrálii a v Severnej Amerike.
rok 2008 - prvé Masters of Wine z Ázie. Jeannie Cho Lee a Debra Meiburg z Hong Kongu a Lisa Perrotti-Brown zo Singapuru, zložili skúšku a stali sa členkami IMW.
rok 2010 - viac ako 100 ľudí s titulom MW pochádza mimo územia Spojeného kráľovstva.
rok 2015 - Institute of Masters of Wine oznamuje rekordný počet 24 nových členov z 10 krajín.
rok 2019 - po planéte Zem kráča 382 držiteľov titulu Masters of Wine (z toho 131 žien), z 30 rôznych krajín 5 kontinentov.
rok ???? - prvý Slovák/Slovenka s titulom Masters of Wine.



Zaujímavosť: najmladším Master of Wine bol Steve Bennett, ktorý zložil skúšku ako 25 ročný. Naopak, najstarší človek úspešne absolvoval túto skúšku vo veku 62 rokov.

Čo sa skrýva za titulom Master of Wine

Treba podotknúť, že tento študijný program je určený iba pre profesionálov. Odporúča sa mať už absolvovaný program Wine and Spirit Education Trust Diploma alebo vysokoškolské vzdelanie v odbore enológia. Od žiadateľov, ktorí sa chcú prihlásiť do IMW sa tiež vyžaduje, aby mali aspoň tri roky odbornej praxe v rámci vinárskeho priemyslu.

Program Masters of Wine je v podstate samoštúdiom. Samotná skúška pozostáva z 3 častí. Praktická skúška (hodnotenie vzoriek vín, 3 slepé degustácie 12 vín) je podľa samotných absolventov najnáročnejšia a úspešne ňou prejde iba 9% kandidátov, teoretická skúška (odborné vedomosti z oblasti vinohradníctva, vinárstva, obchodu s vínom...) a záverečná vedecká práca (dizertačná správa z vlastného výskumu v rozsahu minimálne 10 000 slov). Študijný program trvá minimálne tri roky, pričom je finančne náročný, len študijné poplatky sú na úrovni 15.000 Eur.

Master of Wine (MW) je najprestížnejší titul vo svete vína, ktorý je možné získať po úspešnom absolvovaní najťažšej odbornej vinárskej skúšky na svete. Jej absolventi majú o úspech postarané. Nehovorím len o zrejmej výhode, ktorú Vám iniciály „MW“ poskytujú v pracovnom pohovore. Masters of Wine sú často členmi komisií na tých najvýznamnejších vinárskych konkurzoch (Vinalies Internationales Paris, Bacchus Madrid, prednášajú na vinárskych univerzitách; vedú prestížne ochutnávky vín; hodnotia a vyberajú vína pre tie najlepšie súkromné pivnice sveta. Napríklad už spomínaná Jancis Robinson sa stará o výber vín pre vínnu pivnicu kráľovnej Alžbety II.



Význam Master of Wine pre slovenské vinárstva

Prínos týchto ľudí pre slovenské vinárstva vidím v tom, že ak v komisiách medzinárodných konkurzov sedia ľudia s titulom Master of Wine a dajú slovenským vínam veľkú zlatú, zlatú alebo striebornú medailu, tak to pre nášho vinára znamená, že smer ktorým sa uberá je správny, a jeho víno zodpovedá aktuálnemu senzorickému svetovému trendu. A to je pre náš, ešte stále mladý a vyvýjajúci sa vinársky segment dôležitá informácia.

Autor: Ing. Miroslav Bednár, prevádzkovateľ portálu www.vinoteka-vinaren.sk, organizátor súťaže VÍNO ROKA.

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Ďakujeme za Váš hlas.

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií