Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Blog
Ako a prečo dekantovať víno

Ako a prečo dekantovať víno

28.02.2018

Na úvod definícia: dekantácia je prelievanie vína do sklenenej nádoby - karafy. Robíme to z toho dôvodu, aby sa víno „predýchalo“, čím sa uvoľnia chute a vône ukryté vo víne. Ďalším pozitívom dekantácie je odstránenie pevných častíc z vína, nazývaných depot, či sediment.

nestačí iba otvoriť fľašu a nechať v nej víno stáť

víno spravidla potrebuje na predýchanie 60 minút v karafe

vhodné vína na dekantáciu sú najmä mohutnejšie vína, s vyšším obsahom farbív

Stretol som sa s názorom, že pred konzumáciou červeného vína stačí nechať fľašu s vínom hodinku otvorenú a víno sa dostatočne predýcha. Bohužiaľ to nie je pravda, pretože plocha vína, ktorá prichádza do styku s kyslíkom je v pomere k jeho objemu príliš malá na to, aby okysličenie malo požadovaný účinok. To vysvetľuje fakt, prečo otvorená fľaša s vínom zostane v dobrej kondícii po dobu niekoľkých dní.


Na dekantáciu je vhodná karafa z číreho skla, do ktorej víno prelejeme z fľaše.

V závislosti od typu vína sa odporúča dekantovať červené víno v karafe v priemere 60 minút. V prípade starších, archívnych vín, ide okrem prevzdušnenia vína aj o oddelenie sedimentu od vína. Pozor však na veľmi staré, vzácne vína, tam sa dekantácia vôbec neodporúča, víno by sme mohli kyslíkom úplne zabiť.

Dekantácia bielych vín vo všeobecnosti nie je nutná, z dôvodu takmer nulového obsahu tanínov v bielych vínach. Výnimku tvoria biele vína, ktoré zreli v drevených sudoch.

Rada na záver: ak nemáte karafu a chcete dopriať vínu trochu kyslíka, nalejte červené víno do pohárov (max. do 1/3 objemu pohára) a nechajte ho pred konzumáciou predýchať po dobu 60 minút priamo v pohároch.

Tip na záver: experimentujte! Jednu fľašu prelejte do karafy na predýchanie a druhú (samozrejme s rovnakým vínom) nechajte v uzavretej fľaši. Po hodine červené víno degustujte a pozorujte rozdiely vo vôni a chuti, medzi vínom z karafy a z uzatvorenej fľaše. Pozvite k sebe svojich priateľov a o zábavu máte postarané.

Informujte svojich priateľov o tom, ako a prečo treba dekantovať víno. Stačí zdielať tu:



Autor: Ing. Miroslav Bednár, prevádzkovateľ portálu www.vinoteka-vinaren.sk, organizátor súťaže VÍNO ROKA

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Ďakujeme za Váš hlas.

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií