Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Zhodnotenie ročníka 2019

Zhodnotenie ročníka 2019

26.03.2020

Začiatok roka 2019 začal obdobím vegetačného kľudu. Zima bola priemerná, nie veľmi studená, na čo si už v rámci posledných rokov začíname zvykať. Priemerné teploty za mesiace január a február sa pohybovali na úrovni 1,7 °C. Úhrn zrážok bol cca 80 mm a väčšia časť zrážok sa vyskytla v januári. Začiatok vegetačného obdobia bol poznačený rozmarmi počasia. Apríl bol slnečnejší s teplotami nad 20 °C a nižšími zrážkami, kedy začal vinič aj rašiť, čo naznačovalo opäť skorý nástup vegetácie tak ako v roku 2018. Všetko však zmenil upršaný (108 mm) a výrazne chladnejší máj, ktorý zabrzdil skorý nástup vegetácie a ovplyvnil aj výslednú úrodu. V tomto mesiaci sa vyskytli aj obávané jarné mrazy.

Keďže už niekoľko rokov splupracujeme pri obrábaní vinohradov s biológom Brunom Gábelom a snažíme sa o najprirodzenejšie metódy, nepoužívame herbicídy, ani insekticídy, v máji 2019 sme sa rozhodli obrábať naše vinohrady s použitím NDM látok a dodatočnej pomoci síry a medi v niekoľkonásobne nižších dávkach ako sa odporúča v bioprodukcii. Napriek risku obrábania vinohradov v tomto režime nám vývoj počasia prial a výskyt chorôb sme udržali vo veľmi dobrom stave.



Za mesiace jún, júl, august napadlo spolu 158 mm zrážok, ktoré boli sústredené do silných a krátko trvajúcich dažďov. Ďalší priebeh vegetácie sa niesol v duchu slnečného a suchého počasia. Toto počasie vydržalo aj počas zberu, kedy však bola úroda hrozna nižšia, ale zato kvalita hrozna, jeho zdravotný stav a pomer cukrov a kyselín v hrozne bol na vysokej úrovni.

Zber hrozna sme odštartovali koncom augusta 2019 odrodou Muškát moravský a v druhom septembrovom týždni sme pokračovali odrodami Müller-Thurgau a Sauvignon. Počasie nám prialo, ručne oberané hrozno prichádzalo do lisovne so skvelými parametrami vo vynikajúcej fyziologickej zrelosti. Tešil nás hlavne vyvážený pomer kyselín, zdravotný stavy a tým pádom voľnosť pri voľbe technologických postupov.



Novinkou pri spracovaní v roku 2019 bola úplná náhrada číriacich živočíšnych prípravkov rastlinnými, čím naše vína ročníka 2019 spadajú do kategórie VEGAN. Takisto po minuloročných pozitívnych skúsenostiach podložených spoluprácou s STU v Bratislave sme hrozno Veltlínske zelené z vinohradov Ingle a Noviny nechali fermentovať v spontánnom režime bez pridania selektívnych kmeňov kvasiniek. Vína ako Rizling rýnsky a Veltlínske zelené nám ešte teraz zrejú vo veľkých dubových sudoch, aby sme maximálne rozvinuli potenciál ročníka 2019.

Biele vína tohto ročníka oplývajú sviežosťou, pevnosťou kyselín, nízkym pH a výrazným ovocným a florálnym charakterom. Sú harmonické a vyvážené. Suché ružové vína Frankovka modrá aj Cabernet Sauvignon obdobne pôsobia expresívne a sviežo s krásnymi šťavnatými kyselinami. U polosladkého ružového vína Cabernet Sauvignon je to nádherná harmónia kyselín so zvyškovým cukrom. Kto bol trpezlivý a počkal na to, že kyseliny u červených vín klesli počas času zberu hrozna, dosiahol veľmi pekné červené vína. Tu by sme radi vyzdvihli odrodu Pinot Noir, ktorá z roka na rok ukazuje čoraz väčší potenciál na sprašovom podloží nášho vinohradu Suchý vrch.



Z ročníka 2019 máme momentálne v predaji 6 pekných vín, ktoré si môžete objednať spolu ako vínny set. Radi sa podelíme o vínny zážitok, ktorý vám priblíži ročník 2019.

Zdroj: KARPATSKÁ PERLA, www.karpatskaperla.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
  Júl 2020  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

Bedeker vinárskych akcií

Anketa

Ako často pijete víno?

každý deň

párkrát za týždeň

raz za týždeň

iba príležitostne

Ďalšie ankety