Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
VÍNO ROKA: Tokajský výber 5-putňový a Tokajská výberová esencia, Tokaj & CO

VÍNO ROKA: Tokajský výber 5-putňový a Tokajská výberová esencia, Tokaj & CO

VÍNO ROKA 2011: 2. miesto Tokajský výber 5-putňový, 1999, Tokaj & CO.

Tokajský výber 5-putňový, ročník 1999, bol vyrobený v jednom z najlepších ročníkov pre Tokajské víno. Na hone Lada pred celoplošným zberom hrozna  sa najprv  pozberali cibéby / hrozienka zušľachtené vzácnou plesňou Botrytis cinerea Persoon /. Priemerná cukornatosť hrozna bola 22,17 kg/hl. V decembri po odkvapkaní esencie sa cibéby zaliali mladým Tokajským  samorodným suchým vínom a spracovali sa podľa tradičnej receptúry z roku 1631. Zrenie prebehlo v tradičnej tufovej pivnici. Vďaka jemnej mikrooxidácii získalo víno správnu štruktúru a zamatovosť. Po senzorickej stránke je to komplexné, technologický zvládnuté víno. Hlavné zložky sú dokonalé zladené a tvoria harmonický jednoliaty celok. Vôňa je zaujímavo štruktúrovaná s doznením sušených ďatlí a fíg. Chuť sladko karamelová, výrazne cibébova. Zvyškový cukor v množstve 120 g/l je v plnej harmónii s alkoholom a kyselinami. Po naliatí do pohára sa víno jemne prevzdušní a tým dôjde k jeho otvoreniu a následnému očareniu všetkých zmyslov konzumenta. Veľmi vhodné na dlhodobé archivovanie.

VÍNO ROKA 2011: 3. miesto Tokajská výberová esencia, 1999, Tokaj & CO.

Tokajská výberová esencia ročník 1999. Veľké ušľachtilé víno. Nádherná spomienka na 20.storočie. Drahocenné, najkvalitnejšie tokajské cibéby dávajú vínu neopakovateľný charakter. Vyrába sa alkoholovým kvasením cibéb z hrozna mimoriadne kvalitného ročníka pozberaného na hone Domik, kde bola priemerná cukornatosť  23,20 kg/hl. Zrenie prebiehalo v tufovej pivnici v Malej Tŕni. Víno obsahuje minimálne 180 g/l zvyškového cukru. Má vyššiu viskozitu, ťažký tok. Vo vôni sa prejavujú tóny karamelizovaného cukru, južného ovocia, čokolády a vanilky. Intenzita chuti je pikantná, s veľmi dlhou perzistenciou. Komponované víno, v textúre likérové, plné v mäkkosti a vyzreté v chuti južného ovocia. Dlhý celkový dojem je medovo bohatý. Dobrý vinársky rukopis. Elixír večnej mladosti. Odporúčame archivovať pre ďalšie rodinné generácie.

Vínam udelilo Ministerstvo pôdohospodárstva za dlhotrvajúcu výnimočnú kvalitu prestížne ocenenie „Značka kvality SK“. Pravidelne ich nájdete aj medzi 100 najlepšími vínami v  Národnom salóne vín SR. Vína sú oceňované aj na národných a medzinárodných výstavách  / MUVINA PREŠOV, AWC VIENNA, DIAMONT ŠAMORÍN, LAUGARICIO TRENČÍN, VÍNO BOJNICE, BORVERSENYE SÁROSPATAK.../

Ocenenie v reprezentatívnej súťaži VÍNO ROKA 2011 si mimoriadne vážime, najmä preto, že o tom rozhodli tí na ktorých nám najviac záleží a pre ktorých víno vyrábame – milovníci dobrého, kvalitného vína.

Zdroj: Milan Kakaš, technológ TOKAJ & CO, www.tokaj.sk

Publikované: 19.12.2011

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií