Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Seriál: Cuvée - majstrovské dielo vinára, 6. časť: MOVINO

Seriál: Cuvée - majstrovské dielo vinára, 6. časť: MOVINO

09.03.2021

Cuvée - typ vína, v ktorom vinár spojil dve alebo viac odrôd do jedného harmonického celku. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že jednotlivé odrody sa vo výslednom víne vzájomne dopĺňajú. Je to aj prípad vína, ktoré Vám dnes predstavíme. Zamatovo-jemný Merlot sa spojil s mohutným a výstredným Cabernetom. Vzišla z toho vlajková loď vinárstva MOVINO:

Grand Cuveé Villa Busan 2015 - MOVINO



PÔVOD HROZNA: stredoslovenská vinohradnícka oblasť
vinohradnícka obec: Bušince
vinohradnícky hon: Bušinské vinice
KATEGÓRIA: červené, suché
ODRODY POUŽITÉ V CUVÉE: Merlot (60%) a Cabernet Sauvignon (40%)
PODÁVANIE: odporúčame dekantovať a podávať pri teplote 16-18°C
ALKOHOL: 14,0 % obj.
ZVYŠKOVÝ CUKOR: 2,5 g/l
CELKOVÉ KYSELINY: 4,3 g/l

SENZORICKÝ OPIS VÍNA

Víno má hlbšiu bordovo-červenú farbu, intenzívnu vôňu s prevládajúcimi tónmi čiernych ríbezlí a čerešní. Chuť je hrejivá, plná a robustná, s intenzívnymi príjemnými, živými, prirodzenými tanínmi a kyselinkami. V chuti nájdeme aj tabakové tóny. Víno má pevnú intenzívnu štruktúru. Plnosť a harmónia vína sa bude vekom prehlbovať, víno má pomerne dlhý zrecí potenciál (15 rokov).

GASTROKOMBINÁCIA

V gastronómii sa víno hodí k rôznym úpravám diviny, jahňaciny a hovädziny, steakom, ako aj k tučnejším syrom.

komentár vinára Ondreja Cellenga k vínu Grand Cuveé Villa Busan 2015:

"Víno je vytvorené asamblážou odrôd Merlot a Cabernet Sauvignon. Hrozno, z ktorého bolo toto vynikajúce víno vyrobené pochádza z vinohradníckej obce Bušince, z honu Bušinské vinice. Vinohrad  bol vysadený v roku 2004, na ílovito-hlinitej pôde, v nadmorskej výške 230 m na svahu s južnou expozíciou.

Ročník 2015 bol v našich podmienkach vynikajúci pre červené vína pre optimálnu fenologickú zrelosť hrozna, a tak sme sa rozhodli urobiť cuvée z dvoch klasických odrôd Merlot (60%) a Cabernet Sauvignon (40%). Pekná zamatová jemnosť a pokoj Merlotu je podporená výstrednosťou a mohutnosťou Cabernetu.

Hrozno sme oberali 3.-5.11.2015 ručne, pri cukornatosti (Merlot 26°NM, Cabernet Sauvignon 23,5°NM). Hrozno bolo technologicky perfektne vyzreté s optimálnym obsahom kyselín. Víno kvasilo v nerezových fermentačných tankoch pri teplote 18 °C. Vo vynikajúcom ročníku 2015 bol obsah kyseliny jablčnej v hrozne minimálny, a jej úplné odbúranie vo víne prebehlo dokonalou jablčno-mliečnou fermentáciou. Víno zrelo 6 mesiacov v nerezových nádobách a následne 12 mesiacov v dubových sudoch o objeme 4000 litrov.

Do budúcna by sme chceli pokračovať vo výrobe rôznych cuvée hlavne červených vín, možno zo slovenských novošľachtencov (Hron, Dunaj) doplnených klasickými odrodami, čakáme na nový priaznivý ročník.
"

Aj Vy ste dostali chuť na toto jedinečné cuvée?

Zdroj: MOVINO, www.movino.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
  Apríl 2024  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

MODEL OBALY

model_logo_m.png

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

Anketa

Kde najčastejšie kupujete víno?

vo vinotéke

v potravinách

u výrobcu

na internete

Ďalšie ankety

Bedeker vinárskych akcií