Pridajte Vaše podujatie Zatvoriť

 
Prihlasovacie meno:
Prihlasovacie heslo:
 
 
Uvodná stránka
Aktuality
Seriál: Cuvée - majstrovské dielo vinára, 2. časť: TAJNA vineyards and winery

Seriál: Cuvée - majstrovské dielo vinára, 2. časť: TAJNA vineyards and winery

08.02.2021

Cuvée vnímame ako majstrovské dielo vinára, v ktorom spoločne zladil jednotlivé odrody v unikátnom pomere do komplexného vyváženého celku. V druhom dieli nášho seriálu, v ktorom predstavujeme „slovenské kuvéčka“ sa Vám predstaví jedinečné cuvée zložené zo 4 odrôd:

Cuvée Secret Reserva 2017 - TAJNA vineyards and winery

Senzorický opis vína

Víno intenzívnej bordovo červenej farby s peknou viskozitou. Bohatá vôňa pripomína tóny zrelých čiernych ríbezlí, lesných malín aj višní s nádychom brusnicovej marmelády a dymu z dubového dreva. Chuťový vnem je bohatý, horúci a súčasne harmonický k vôni. Prezrádza noty kávy, horkej čokolády s kúskami moruše i čučoriedok, v závere s dlhým doznievaním sladkých tanínov.

Životopis vína

Pôvod hrozna: Vinohrad Sari, obec Tajná, Nitrianska vinohradnícka oblasť
Rok výsadby vinohradu: 2011
Dátum zberu hrozna: 09 a 10 / 2017
Cukornatosť hrozna pri zbere: 24,5 až 28,0 °NM
Zloženie odrôd v cuvée:
Cabernet Franc 48,6 %, Cabernet Sauvignon 37,1 %, Merlot 11,4 %, Dunaj 2,9 %
Alkohol: 15 % obj.
Zvyškový cukor: 2,0 g/l
Obsah kyselín: 4,82 g/l
Typ fľaše: 0,75 l a 1,5 l bordeaux
Uzáver: korok
Fľašová zrelosť: 5 a viac rokov

Servis vína

Cuvée podávajte pri teplote 15 – 17 °C v kalichoch na červené vína typu „bordeaux“ s objemom 500 – 650 ml, pred podávaním vína odporúčame dekantáciu do karafy.

Sobáš vína s jedlom

Grilovaný jelení chrbát na šípkovej omáčke, restované šampiňóny s cibuľkou a zemiakovým pyré; Pomaly pečená hovädzia hruď v červenom víne so šafranovou omáčkou aioli a grilovanými sladkými zemiakmi.

komentár vinára Petra Czaka k vínu Cuvée Secret Reserva 2017:

"Výroba nášho prestížneho cuvée začala postupným spracovaním samostatne oberaného hrozna z každej použitej odrody po ručnom zbere (prebierke) najzrelších zdravých celých strapcov v termínoch a cukornatostiach uvedených v životopise vína. Nakvášanie rmutov sme realizovali vo vinifikátoroch (nerezový a drevený) s ponáraním, alebo sprchovaním matolinového klobúka. Tak sa dosiahla výrazná extrakcia aromatických a chuťových látok z hrozna do muštu.

Jednotlivé vína kvasili v samostatných nádobách (sudy, nerezové tanky). Po jablčno-mliečnej fermentácii, stočení z hrubých kalov a kontrolovanom samočistení sme 4. decembra 2018 jednotlivé podiely vín skupážovali v pomere uvedenom pri zložení odrôd. Výsledné cuvée zrelo v drevených sudoch objemu 1000 l, 300 l a cca. 700 l v nerezovej nádobe ďalšieho pol roka a po nafľaškovaní ešte jeden pol rok vo fľašiach.
"

Aj Vy ste dostali chuť na toto jedinečné cuvée?

Zdroj: TAJNA vineyards and winery, www.vinotajna.sk

Kalendár podujatí

PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
  Marec 2021  
pridaj podujatie

Importéri vín

Chcete sa zviditelniť?
Kontaktujte nás

AKTUALITY

aktuality_banner.jpg

BLOG

Anketa

Ako často pijete víno?

každý deň

párkrát za týždeň

raz za týždeň

iba príležitostne

Ďalšie ankety